PREMIO BIRRIFICIO VALSUGANA SERVIRE IL VINO IN ITALIA 2020
La Salumeria Roscioli è una moderna bottega con cucina e wine bar nel cuore di Roma, a due passi dall’Antico Forno Roscioli. All’inizio era una semplice pizzicheria di famiglia, aperta nel 1991: poi, nel 2002, Alessandro e Pierluigi Roscioli hanno inaugurato il ristorante, che oggi è un’istituzione in città, con una cantina di livello composta da circa 2800 etichette, tra bottiglie italiane e internazionali.
Dietro ai fornelli lavora da quindici anni Nabil Hadj Hassen, chef tunisino, molto preparato sui primi della tradizione romana. La carbonara è il piatto più amato dalla clientela e qui viene realizzata a regola d’arte: il guanciale, tagliato a dadini, è molto croccante e si scioglie in bocca. Il cestino del pane arriva dall’Antico Forno Roscioli e comprende pizza bianca appena sfornata e diverse tipologie di prodotti, come il pane di segale al miele e quello ai fichi. Tra gli antipasti spicca il bis di “Mariozzo”: maritozzetto della tradizione romana con robiola di Roccaverano Dop, porchetta di razza nera e alici del Mar Cantabrico. Tra i classici, una menzione speciale va al raviolo di coda con pecorino. La pasta fresca viene fatta in casa: da provare lo gnocco con patate di Avezzano cacio e pepe, un piatto delicato e ben bilanciato con la cremina che si sposa bene con la morbidezza degli gnocchi. Il menu dei secondi comprende alcuni piatti tradizionali, come le polpette alla cacciatora in bianco, servite in estate con un purè di patate e noci di Macadamia, oltre ad alcune proposte di pesce cotto e crudo. In carta c’è anche un interessante selezione di formaggi e di salumi.
The Salumeria Roscioli is a modern bottega with a kitchen and wine bar in the heart of Rome, just a few steps from the Antico Forno Roscioli. At the beginning it was a simple family pizzicheria that opened in 1991. Then in 2002 Alessandro and Pierluigi Roscioli inaugurated the restaurant which today is one of the city’s institutions. It has a quality cantina with about 2800 labels including Italian and international bottles.
Nabil Hadj Hassen has been working at the stove here for fifteen years now. He is a chef from Tunisia who is well versed in traditional Roman pasta dishes. The carabonara is the most popular dish, and here it is made to perfection: the guanciale, diced into small cubes, is crunchy and melts in your mouth. The bread basket comes from the Antico Forno Roscioli and includes white pizza just out of the oven, and a variety of other products, such as rye bread with honey and another with figs. Among the antipasti, the bis di Mariozzo stands out. It is known as maritozzetto in the Roman tradition and is made here with Roccaverano DOP robiola cheese, black piglet, and anchovies from Mar Cantabrico. Among the classics, a special mention goes to the ravioli di coda with pecorino. The fresh pasta is house-made. We recommend the Avezzano potato gnocchi with cacio e pepe. It is a delicate, well-balanced dish, with a cream that goes well with the softness of the gnocchi. The menu of second dishes includes some traditional plates, such as the white meatballs alla cacciatora served in summer with a purè of potatoes and macadamia nuts, or some selections of raw and cooked fish. There is also an interesting selection of cheeses and cured meats on the menu.
Utilizziamo i cookie per essere sicuri che tu possa avere la migliore esperienza sul nostro sito. Continuando a leggere acconsenti al loro utilizzo. Puoi disattivarli quando vuoi. AccettoRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.