“Abocar due cucine”, significa due cucine che si avvicinano grazie al trentasettenne cuoco argentino di origine italiana Mariano Guardianelli e l’italianissima riminese Camilla Corbelli.
Un locale semplice ma non minimalista, arredato con garbo, con legno anche riciclato e nella parte esterna un cortile con abbondanza di verde e tettoia rimovibile.
Tutto è ben curato, a partire dall’ingresso con vasi di piante e un grande specchio che ingrandisce la dimensione reale dello spazio.
Mariano e Camilla hanno significative esperienze ristorative individuali rafforzate anche all’estero con importanti chef. Qui a Rimini hanno realizzato insieme un’importante cucina creativa e di contaminazione, e si sono divisi i compiti operativi: lui tra i fornelli, lei in sala è molto precisa e professionale nel guidare i clienti sul menu e sulla carta dei vini.
La carta, immediata da interpretare, offre due piccoli menu di mare o di terra a 49 euro, la proposta Abocar da 68 euro che prevede piatti di terra e mare e un altro menu a mano libera da 80 euro; con quest’ultimo, Mariano in otto portate toglie ogni pensiero di scelta al cliente. Poi è possibile scegliere i piatti alla carta. Tutte le proposte sono anticipate e seguite da vari pensieri omaggio della casa.
Il menu è aggiornato mensilmente per garantire la stagionalità dei prodotti vegetali, la loro freschezza e ovviamente tenendo conto del fermo pesca.
La contaminazione argentina è evidente dai vari ingredienti utilizzati come mate, tapioca, chuño, quinoa. Anche la tecnica di preparazione è contaminata e tutto questo contribuisce alla creatività.
I piatti sono esteticamente curatissimi, belli, con accostamenti cromatici degli ingredienti garbati e raffinati. In particolare, nei crudi di pesce si apprezza come la delicatezza delle carni vada in perfetto equilibrio gustativo con i vegetali, le erbette e le salse che gli sono associate. Originalissimo l’accostamento al branzino del brodo marino di seppia in provetta con giardiniera a julienne e salsa rosa. Buono lo spaghettone con la polpa di cannocchie e finocchietto. Stimolante per gli amanti del “dolce non dolce” l’amarevolezza di Golosissimo consistenze di cioccolato Valrhona.
E’ obbligatorio menzionare l’ottima qualità di pani e grissini prodotti dalla cucina.
Una bella carta dei vini internazionale completa l’offerta del ristorante.
“Abocar due cucine,” means two kitchens that come together. In this case we have the 37-year-old Argentinian cook with Italian ancestry, Mariano Guardianelli, and the very Italian Camilla Corbelli from Rimini.
The locale is simple but not minimalistic. It has been furnished with taste using recycled wood and it has a beautiful green outdoor courtyard with a removable roof.
Everything is well-kept, starting from the entrance with vases of plants and a great mirror which seems to enlarge the dimensions of the space.
Mariano and Camilla have significant restaurant experience individually that was reinforced abroad under important chefs. Here in Rimini they have realized a unique cuisine together that is creative and “contaminated.” They have divided the different tasks: he is in the kitchen and she is in the dining area where she guides the clients through the menu and the wine list with precision and professionalism.
The menu offers two small tasting sequences of seafood or meat for 49 euros. The proposal called Abocar is 68 euros and includes both land and sea dishes and there is another mano libera menu (free hand) for 80 euros. With the last one, Mariano takes away all of the client’s indecision with eight courses. It is also possible to order à la carte. All of the proposals include a few free dishes on the house.
The menu is updated monthly to guarantee the seasonality of the produce and their freshness. Obviously, the fishing season also dictates what is on offer.
The Argentinian influence is evident in the various ingredients utilized such as mate, tapioca, chuño, and quinoa; and also makes an appearance in the cooking techniques. This contributes to the creativity and uniqueness of the dishes.
The dishes have lovely aesthetics in their presentation. The color combinations of the refined ingredients are beautiful. In particular, in the raw fish dish we appreciate how the delicateness of the fish is in perfect balance with the flavor of the produce, the herbs and the sauces that are served with it. The combination of the sea bass in a marine broth and cuttlefish in provetta with julienned pickled vegetables and salsa rosa is very original. The spaghettone with mantis shrimp and anise is good. For lovers of “dolce non dolce” (non-sweet desserts), you will love the bitterness of Golosissimo with Vlarhona chocolate.
We have to mention the excellent quality of the bread and breadsticks that are made on site.
There is a nice international wine list which completes the restaurant’s offer.
Utilizziamo i cookie per essere sicuri che tu possa avere la migliore esperienza sul nostro sito. Continuando a leggere acconsenti al loro utilizzo. Puoi disattivarli quando vuoi. AccettoRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.