Una trattoria storica. Testimoniata dal XIX secolo. Massimo Milano è l'ultimo erede della famiglia che la gestisce da allora; famiglia orignaria del Lago Maggiore, Nocco, appena sopra Stresa, ma dal 1700 inserita nel tessuto economico dell'alessandrino. Il locale è cambiato ed è stato rinnovato più volte: si trova sempre nel centro del piccolo, storico paese di Cartosio (circa settecento abitanti), ma oggi è un ristorante di qualità dedito alla cucina tradizionale piuttosto che una “trattoria” di paese. Il locale è infatti elegante e ricercato negli arredi, nei bei quadri d'arte contemporanea alle pareti, nel tovagliato e nel vasellame di qualità. Tavoli piccoli, tondi e quadrati. Ristorante originale nella costanza d'utilizzare una vecchia cucina professionale a legna, un bell'esercizio di dedizione e palestra di cotture lente sopra e sotto la grande piastra calda. Altrettanto voluta una carta dei vini dall'aria dimessa ma dai contenuti importanti, con bottiglie da centinaia di euro. In cucina la signora Federica, moglie di Massimo: il mestiere imparato in casa, dalle mani della suocera Carla. La sua cucina è una pulita riproposizione della cucina borghese, locale, tradizionale, un pizzico di Liguria (vicina) ma soprattutto piemontese, quella di anni fa: salumi, carni, frittate con erbe spontanee, paste fatte a mano, carne cruda e in carpione... Una cucina che piace e infatti il locale è molto frequentato, anche da foresti, grazie alla bella pubblicità di guide nazionali e non. Meglio prenotare. D'estate si mangia sotto un “bersot” con la vite. Le vie di accesso al locale sono strette, meglio lasciare l'auto nella piazza adiacente. L'accessibilità interna è un po' difficile, ma possibile. Oltre al ristorante, la famiglia Milano dispone di alcune eleganti camere da affittare.
A historic trattoria, here since the 19th century. Massimo Milano is the last descendant of the family, that has managed it since then. The family is originally from Lake Maggiore, Nocco, just above Stresa, but since 1700 they have also been part of the fabric economy of Alessandria. The restaurant has changed and has been renovated several times. It is still located in the center of the small, historic village of Cartosio (about seven hundred inhabitants), but today it is a quality restaurant dedicated to traditional cuisine rather than being just a village "trattoria". The restaurant is elegant and refined in the furnishings also thanks to the beautiful contemporary paintings on the walls, as well as in the quality tablecloths and tableware. There are small, round and square tables. An original restaurant in the constant use of an old professional wood-burning stove with a consistent dedication to slow cooking both on top of the large hot plate and under it (inside the old oven). Equally desirable is the wine list with a modest feel to it but with labels of tremendous character, bottles that are worth hundreds of euros, in fact. In the kitchen Mrs. Federica, Massimo's wife: the home-learned professional, taught by her mother-in-law Carla. This cuisine is a clean reinterpretation of the bourgeois cuisine, local, traditional cuisine, with a pinch of Liguria (nearby region) but above all of the Piemonte of many years ago: cured meats, cold cuts, omelettes made with spontaneous herbs, handmade pasta, raw and soaked meats. It's a cuisine you will love and it is no surprise that it is so popular. New clients from everywhere reach this place, thanks to the rightfully-deserved positive advertising on national and international guides. It is recommended to book in advance. In the summer you eat under a beautiful “bersot” covered in vines. The roads to access the restaurant are narrow, it is best to leave your car in the adjacent piazza. Indoor accessibility is not as effortless as outdoors. In addition to the restaurant, the Milano family have some elegant rooms to rent.