Un intenso profumo di carbonella si sprigiona dal piatto, poi arriva l’aroma del tartufo, la fragranza dei funghi, la morbidezza della ricotta e il profumo del ciclamino. E’ la Passeggiata per il Faito di Peppe Guida, nume tutelare dell’Antica Osteria Nonna Rosa, piccolo gioiello ai bordi di un casale di Vico Equense. Celebre guru della pasta, il Nostro, ma anche interprete di grande espressività di tutte le varietà del territorio. Il forte senso di appartenenza si ritrova in tutti i suoi piatti ed è la cifra vincente del locale. Simile a nessun altro perché interpreta i luoghi anche negli arredi, nell’essenzialità elegante, nell’elaborazione delle materie prime, come nel caso del Provolone in 5 consistenze. Ma il percorso si apre anche al resto del Paese. I Gamberi da Nord a Sud sono un ritratto dell’Italia vista dal mare, concretamente visivo perché nel piatto viene riprodotto l’intero stivale. Per ogni regione un gambero e una sabbiatura diversi, un virtuosismo con sapori sorprendenti. Dei primi piatti di Peppe sono pieni i ricettari di cucina mediterranea. Noi ci siamo “tuffati a mare” con un primo di candele frantumate in uno stracotto di seppie calamari totani e polpo. Né poteva mancare un assaggio di linguine aglio olio limone colatura di alici e pecorino, commoventi. Ambasciatore della pasta, Peppe Guida, ma molto attento anche ai secondi. Mare magnifico (calamaro, corbezzolo, torrone salato e schinus; lampuga in carpione con arance e carote). Dai colli vicani arriva il pollo con friarielli e granturco e il superbo coniglio con caciocavallo tartufo e nocciole. Tra i sublimi dessert la sfogliatella Santa Rosa in una reinterpretazione d’autore. Servizio in sala affabile, si beve benissimo assistiti alla perfezione.
An intense fragrance of charcoal emanates from the dish, then comes the aroma of the truffle, the mushrooms, the softness of the ricotta and the fragrance of the cyclamen. It is the Passeggiata per il Faito by Peppe Guide, the guardian of the Antica Osteria Nonna Rosa, a little jewel near a farmhouse in Vico Equense. He is a celebrated pasta guru but also an expressive interpreter of the various products from the territory. A strong sense of belonging is found in all of his dishes and it is the winning ticket of this establishment. It is like no other because the territory is also reflected in the furnishings, in the elegant essentiality, and in the elaboration of the raw materials, as in the case of the provolone in 5 textures. But the journey also includes the rest of the country. The Gamberi da Nord a Sud are a portrait of Italy seen from the sea, and the entire peninsula is reproduced in the dish. For each region there is a different shrimp prepared in a unique way. It is an exhibition of the chef’s great skill with surprising flavors. Peppe’s pasta dishes are full of Mediterranean recipes. We “jumped in the sea” with a pasta of candele with braised cuttlefish, squid and octopus. We couldn’t miss trying the linguine with garlic, oil, lemon, anchovies and pecorino; they were excellent. Peppe Guida is a pasta ambassador but he also takes great care in constructing his second dishes. The seafood is magnificent (squid, arbutus, salted torrone and schinus, pickled dolphinfish with carrots and orange). From the nearby foothills comes the chicken with friarielli (sautéed broccolini) and sweetcorn and a superb rabbit with caciocavallo cheese, truffle and hazelnut. Among the sublime desserts we highly recommend the reinterpreted sfogliatella Santa Rosa. The service in the dining area is affable, and the wines are excellent with suggestions available should you wish.
Utilizziamo i cookie per essere sicuri che tu possa avere la migliore esperienza sul nostro sito. Continuando a leggere acconsenti al loro utilizzo. Puoi disattivarli quando vuoi. AccettoRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.